SACHR dort ve zdravější verzi.
RECEPT (na formu o průměru 18 cm):
110 g hladké špaldové mouky
5 vajec
70 g ricotty (kupuji v Lidl a doporučuji, protože stojí jen 23 Kč)
30 g kešu másla (použila jsem kešu krém s bílou italskou čokoládou od Nuttamix)
30 g medu
25 g čokoládového nebo vanilkového proteinu (používám čoko CFM Evolution Prom-in)
50 g hořké čokolády
1 špetka soli
Kypřící prášek do pečiva
NÁPLŇ:
Domácí meruňková marmeláda, hořká čoko)
Domácí meruňková marmeláda, hořká čoko)
Použitá čokoláda: Hands off my chocolate – hořká čokoláda, 100 gramů
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 200°. Nejprve oddělíme bílky a žloutky, ke žloutkům přidáme ricottu, tekuté kešu máslo (den předem vyndáme z chladu, aby nebylo tuhé) a med. Rozpustíme hořkou čokoládu a přidáme ke směsi. Poté si odvážíme mouku, přidáme k ní protein a necháme stranou. Teď je řada na sníh. K bílkům hodíme špetičku soli a vyšleháme tuhý sníh. Nyní ke žloutkové směsi přidáváme napřeskáčku mouku a sníh. Vždy kousek mouky a sněhu, poté stěrkou opatrně překlápíme, aby sníh nepadl. Takhle opakujeme, až bude mouka i sníh vmíchaný ve směsi. Na spodek dortové formy dáme pečící papír, boky vytřeme máslem a vysypeme špaldovkou. Dáme do ní směs, rozprostřeme a šupneme do trouby na 10 minut, poté teplotu stáhneme na 170° a dopékáme ještě tak 25 - 30 minutek. Poté necháme vychladnout, rozřízneme vejpůl, potřeme marmeládkou, přiklopíme a vrch polijeme rozpuštěnou hořkou čokoškou.
NUTRIČNÍ HODNOTY (na 1 porci):
260 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 20 g z toho cukry 8 g
Tuky 14 g z toho nasycené mastné kyseliny 7 g
Vláknina 3 g
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 20 g z toho cukry 8 g
Tuky 14 g z toho nasycené mastné kyseliny 7 g
Vláknina 3 g
Uvedené hodnoty jsou pouze orientační!
Recept i fotografii připravila Verča z Jídlem ke zdraví.