Nebaví vás už klasika v podobě lineckého cukroví, rohlíčků, perníčků, a vosích hnízd? Vyzkoušejte tento recept.
RECEPT (na 1 plech koleček):
100 g + 10 g přídavek špaldové mouky hladké
50 g rýžové mouky (může být asi jen špaldová)
10 g ghí (nebo másla)
2 žloutky + 1 vejce
1/2 lžičky skořice
30 g čekankového sirupu
35 g oříškové máslo (nebo aramáslo)
1 špetka soli
Hořká čokoláda + nasekané ořechy na ozdobení
Použitá čokoláda: Hands off my chocolate – hořká čokoláda, 100 gramů
POSTUP:
V míse smícháme špaldovou mouku s rýžovou, přidáme k nim skořici a špetku soli. Dále rozpustíme na plotně ghí a rovnou přidáme ke směsi, poté i oříškové máslo, žloutky, vejce a čekankový sirup. Varečkou promícháme a až se začne tvořit těsto, začneme hnětat. Bude se dost lepit, takže si můžeme pomoct přídavkem mouky (doporučuji pomoučit ruce). Ze vzniklého dobře prohnětaného těsta odloupáváme po kouskách, v ruce vyválíme hady a na plechu s pečícím papírem spojíme v kolečko. Takhle připravená kolečka pečema na 160° 15-20 minut dozlatova. Mezitím si rozpustíme hořkou čokoládu. Hotová vychladlá kolečka pak do půlky namočíme a případně dozdobíme podle svého gusta.
NUTRIČNÍ HODNOTY (na 1 kolečko včetně polevy):
98 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 9 g z toho cukry 0,4 g
Tuky 5 g z toho nasycené mastné kyseliny 2 g
Vláknina 2,5 g
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 9 g z toho cukry 0,4 g
Tuky 5 g z toho nasycené mastné kyseliny 2 g
Vláknina 2,5 g
Uvedené hodnoty jsou pouze orientační!
Recept i fotografii připravila Verča z Jídlem ke zdraví.