Nadýchaný kefírový čokoperník.
RECEPT (forma průměr 24cm):
300 g špaldové mouky hladké
80 g třtinového nebo kokosového cukru
20 g kakaa
2 lžičky jedlé sody
60 g řepkového oleje
250-300 g kefíru
1 vejce
Na polevu:
1 plechovka kokosového mléka (tuhá část)
100 g hořké čokolády
POSTUP:
Kokosové mléko postavíme v lednici dnem vzhůru, aby se tuhá část usadila navrchu plechovky. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Do mísy nasypeme mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a promícháme. Poté přidáme olej a vejce a postupně přilijeme kefír tak, aby vzniklo těsto husté tekutější konzistence. Pokud máme silikonovou formu, nemusíme vymazávat, ale jinak formu vymažeme třeba máslem a vysypeme moukou. Těsto přelijeme do formy a pečeme tak dlouho, dokud se těsto nebude lepit na špejli. Mezitím připravíme krém. Hořkou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a k ní přidáme tuhou část kokosového mléka, necháme roztát a mícháním krém hezky propojíme. Poté necháme vychladnout a dáme trošku ztuhnout do lednice. Když je buchta hotová, necháme vychladnout, vyklopíme a potřeme krémem.
NUTRIČNÍ HODNOTY (na 1 porci):
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 28 g z toho cukry 10 g
Tuky 16 g z toho nasycené mastné kyseliny 9 g
Vláknina 2 g
Uvedené hodnoty jsou pouze orientační!